Spirit of Hungary

Nandor Fa (HUN) i Conrad Colman (NZL), a bord de l’Spirit of Hungary, han acabat la Barcelona World Race en setena posició i han donat per conclosa la tercera edició de la volta al món a dos. Fa i Colman han creuat la línia d'arribada el dimarts 21 d'abril de 2015 a les 00:59h i 40 segons, hora local.

L’Spirit of Hungary ha cobert les 23.321 milles (43.191,9 quilòmetres) del recorregut teòric en 110 dies, 10 hores, 59 minuts i 40 segons. La distància real que han recorregut Fa i Colman ha estat de 27.575,28 milles, a una mitjana de 10,40 nusos (16,73 km/h).

Esperit de superació

Fa, de 61 anys i una llegenda a Hongria, és el navegant més veterà de la flota i una de les seves gestes és haver estat el primer navegant no francès en completar una Vendée Globe, la volta al món en solitari. Suma, amb aquesta, tres circumnavegacions en regata. Després de 17 anys retirat de la vela oceànica, l'experimentat regatista hongarès va dissenyar i va participar en la construcció de l’IMOCA 60 Spirit of Hungary amb la intenció de completar la volta al món a dos abans de llançar-se, una vegada més, a participar en la Vendée Globe.

Colman, de 31 anys i amb doble nacionalitat (neozelandesa i nord-americana), es va unir al projecte de Fa a poc més d'un mes de la sortida. Amb una prometedora carrera en el món de la vela oceànica, va ser el guanyador de la Global Ocean Race de 2011-2012, volta al món per etapes.

Des del primer moment les dificultats i els contratemps s'han succeït a bord de l’Spirit of Hungary, però Fa i Colman sempre els han superat amb esforç i tenacitat. La regata es va iniciar per a ells amb una configuració equivocada de veles després de la sortida de Barcelona, ​​el que els va portar a perdre corda de la resta de la flota i quedar atrapats a la Mediterrània durant sis dies. I a partir d'allí, les condicions meteorològiques han estat, durant gairebé tot el recorregut, les menys favorables per a ells. En més d'una ocasió Fa i Colman han assegurat sentir-se navegant en una regata diferent, meteorològicament parlant, a la de la resta de la flota. Tot i això, van aconseguir treure-li el major rendiment al seu nou IMOCA 60, un vaixell pràcticament en desenvolupament, recorrent 417 milles en 24 hores en la seva entrada a l'oceà Índic.

Nandor Fa va patir un fort cop a dalt del pal al mig del Gran Sud. El resultat: Colman va haver de cosir-li la ferida; quatre punts. I el neozelandès, en un cop de pantoc, va perdre el suport i va caure dislocant-se l'espatlla esquerra en plena remuntada de l'oceà Atlàntic.

Entremig, l’Spirit of Hungary va haver de fer una parada tècnica, de 36 hores, a Bluff (Nova Zelanda) per arreglar, entre d'altres, problemes amb la vela major, que estava encallada i els impedia prendre o treure rissos. De camí a Nova Zelanda van descobrir una avaria en els cargols de subjecció de la quilla, problema que s'ha reproduït a l'Atlàntic, per la qual cosa han navegat en mode conservador durant els últims compassos de la volta al món. Amb tot, l'esperit a bord sempre ha estat alt i la intenció clara: acabar la regata.

A BORD

Nandor Fa

Palmarès

Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (7è), amb Conrad Colman, amb l'Spirit of Hungary (IMOCA 60) a dos
  • Vendée Globe 1996/97 (RET) amb el Budapest (IMOCA 60) en solitari
  • Vendée Globe 1992/93 (5è) amb el KandH Bank-Matáv (Open 60) en solitari
  • BOC Challenge 1991 (11è i premi especial Esperit del BOC Challenge) amb el Alba Regia en solitari amb escales
Transats
  • Transat Jacques Vabre 1997 (4t) amb el Budapest (IMOCA 60) a dos, amb Albert Bargués
Altres experiències
  • Regatista de Laser i Finn
  • Piragüisme
  • Lluita lliure
  • President de la classe IMOCA 1991-1997

A BORD

Conrad Colman

Palmarès

Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (7è), amb Nandor Fa, amb l'Spirit of Hungary (IMOCA 60) a dos
  • Global Ocean Race 2011/12 (1r) amb el Cessna Citation
Transats
  • Atlantic Cup 2013 (2n) Class 40
  • Route du Rhum -solo- 2010 (28è) Class 40
  • Transat 650 de 2009 (24è)
Altres experiències
  • Happy Baie Regatta 2010 (3r) Class 40 

El primer exemplar de la nova regla de classe

L’Spirit of Hungary és el quart IMOCA 60 que Nandor Fa dissenya i construeix. Botada el 2014, es tracta de la primera unitat fruit de la nova regla de classe. El casc, que és de fibra de carboni, s'ha construït a la drassana Pauger (coneguda especialment pels RC44), i ell mateix s'ha encarregat de part de la feina.

Després d’haver hagut de tornar a la drassana per una sèrie de problemes tècnics que els van impedir participar a la IMOCA Ocean Màsters New York-Barcelona Race del passat estiu, la Barcelona World Race ha estat la primera gran prova de foc per a aquest vaixell.

Detalls tècnics

  • Dissenyador: Nandor Fa i Attila Déry
  • Constructor: Pauger Carbon i Fa Hajó
  • Avarada: abril de 2014
  • Noms anteriors: -
  • Eslora: 18,28 m.
  • Mànega: 5,65 m.
  • Calat: 4,50 m.
  • Desplaçament: 8.800 kg
  • Quilla: 4.300 kg
  • Orses: 2 asimètriques
  • Material de la vela de la quilla: acer inoxidable
  • Material del bulb: plom
  • Altura del pal: 29 m.
  • Tipus d'aparell: pal de carboni convencional amb tres pisos de creuetes
  • Superfície vèlica en cenyida: 297 m2
  • Superfície vèlica amb portants: 600 m2