Neutrogena

El Neutrogena dels co-skippers Guillermo Altadill (Espanya) i José Muñoz (Xile) ha aconseguit el segon lloc a la Barcelona World Race 2014-15, la volta al món a vela en tripulacions de dues persones, en creuar la línia d'arribada enfront de l'hotel W Barcelona el 31 de març de 2015 a la 1:47 de la matinada, hora local.

L'IMOCA 60 hispà-xilè ha aconseguit completar les 23.321 milles nàutiques (43.191,9 quilòmetres) del recorregut en 89 dies, 11 hores i 47 minuts. Ha arribat 5 dies, 5 hores, 56 minuts i 35 segons després del Cheminées Poujoulat de Bernard Stamm (Suïssa) i Jean Le Cam (França), que es va proclamar vencedor el 25 de març de 2015, a les 18:50 i 25 segons. El Neutrogena va haver de fer una parada tècnica a Nova Zelanda per reparar el seu generador elèctric. Aquest desviament forçós, a més de la penalització de 24 hores, temps mínim de parada segons el reglament, li va fer perdre contacte amb el Cheminées Poujoulat i va permetre que el GAES Centros Auditivos s'apropés.

La distància real que han recorregut ha estat de 27.788,34 milles, a una mitjana de 12,94 nusos (23,96 km/h). Això són unes 165 milles menys que el Cheminées Poujoulat, malgrat haver-se desviat a Nova Zelanda.

Un barceloní de llegenda al costat de la consagració de la vela sud-americana

Guillermo Altadill és el primer espanyol que completa la Barcelona World Race 2014/15, i el primer català que aconsegueix plaça de podi en la història de la regata. Als 52 anys, Altadill pot presumir de tenir un dels currículums més complets de la vela internacional, impossible de resumir en unes línies, i difícilment igualable.

El barceloní torna a la seva ciutat natal completant ni més ni menys que la seva setena volta al món, de les deu en què ha participat, i traient-se l'espina de no haver acabat la Barcelona World Race en la primera edició. Entre els seus èxits es troben dos podis en la Volvo Ocean Race/Whitbread Round the World Race, i dos rècords de volta al món sense escales en tripulació, un d'ells a The Race, regata amb sortida i arribada també a Barcelona, que es va disputar en 2000/2001. És un dels homes més sol·licitats del món per formar part de projectes de competició capdavanters.

Per la seva banda, el xilè José Muñoz, de 42 anys, ha consagrat la seva carrera oceànica en completar la seva segona volta al món, i repetint segon lloc, després del que va aconseguir en la Portimao Global Ocean Race en 2008/09, al costat del tristament desaparegut Felipe Cubillos. Muñoz s'ha convertit en el primer sud-americà que completa la Barcelona World Race, i ho ha fet amb un podi.

Amb aquest resultat, Guillermo Altadill ha conquistat el tercer lloc en el podi del campionat del món IMOCA Ocean Masters 2013-2014, que es tanca amb aquesta Barcelona World Race, per darrere de Jean Le Cam i Bernard Stamm.

A BORD

Guillermo Altadill

  • Lloc i data de naixement: Barcelona, 15 de juny de 1962
  • Residència: Barcelona
  • Estat familiar: casat i 4 fills
  • Edat en la sortida: 52
  • Participació en passades Barcelona World Race: sí, en la primera edició
  • Pàgina web: www.guillermoaltadill.com

Palmarès

  • Bronze al Campionat del Món IMOCA Ocean Masters 2013/14
Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (2n), amb José Muñoz, amb el Neutrogena (IMOCA 60) a dos
  • Volvo Ocean Race 2008/09, amb Team Russia i Delta Lloyd, en tripulació
  • Barcelona World Race 2007/08 (retirat), amb Jonathan Mckee, amb l'Estrella Damm (IMOCA 60) a dos
  • Volvo Ocean Race 2005/06, amb l'Ericsson Racing Team, en tripulació
  • Rècord volta al món sense escales 2004 (58d 9h 36m 42s) amb el Cheyenne
  • Trofeu Jules Verne 2003, amb el Kingfisher 2
  • Volvo Ocean Race 2002/03 (2n), amb l'Assa Abloy, en tripulació
  • Rècord volta al món sense escales 2001 (62 dies), amb el Club Med
  • The Race volta al món sense escales i sense assistència 2001 (1r), amb el Club Med, en tripulació
  • Whitbread 1993/94 (3r), amb el Galicia-Pescanova
  • Whitbread 1989/90, amb el Fortuna
Transats
  • Transat Jacques Vabre 2011 (2n) amb Alex Thomson amb l'Hugo Boss a dos
  • Transatlantic Race 2011 (3r) amb el Leopard 3
  • Intent rècord Atlàntic 2010 amb el Leopard 3
  • Rècord de lAtlàntico est-oest 2001, amb el Club Med
  • Ruta del Descubrimiento 1992 (3r)
  • Ruta del Descubrimiento 1988 (2n)
  • Transat Race 1987, amb el Fortuna Lights
Altres regates d'altura
  • Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2013 (1r), amb el Varuna
  • Rolex Fastnet Race 2009
  • Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2001 (1r)
  • Rolex Fastnet Race 2001
  • Rolex Fastnet Race 1999 (2n)
  • Tour de France à la Voile 1997, amb el Ville de Toulon
  • Rolex Fastnet Race 1993
Altres regates
  • America’s Cup 2007, amb el Team Germany
  • Entrenador de l'equip olímpic espanyol de Tornado en Atenes 2004
  • Entrenador dels equips olímpics de Portugal i Nova Zelanda en Sydney 2000
  • Entrenador de l'equip olímpic espanyol de Tornado en Atlanta 1996 (or)
  • Entrenador de l'equip olímpic espanyol en Barcelona 1992
  • Entrenador de l'equip olímpic espanyol en Seúl 1988
Rècords de velocitat en 24 hores
  • Rècord mundial de velocitat en 24 hores 2001 (655,20 milles), amb el Club Med
  • Rècord mundial de velocitat en 24 hores 1989/90, amb el Fortuna

A BORD

José Muñoz

  • Lloc i data de naixement: Algarrobo (Xile), 17 d'abril de 1972
  • Residència: Algarrobo (Xile)
  • Estat familiar: casat i 2 filles
  • Edat en la sortida: 42
  • Participació en passades Barcelona World Race: no

Palmarès

Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (2n), amb Guillermo Altadill, amb el Neutrogena (IMOCA 60) a dos
  • Portimão Global Ocean Race 2008/09 (2n), amb Felipe Cubillos, amb el Desafío Cabo de Hornos (Classe 40), a dos
Transats
  • Tres travessies de l'Atlàntic
Altres regates d'altura
  • Rolex Fastnet Race 2009 (12è), amb Felipe Cubillos, en el Desafío Cabo de Hornos (Classe 40) a dos
  • Rolex Fastnet Race 2007 (2n), en el Maluel (Classe 40) amb tripulació

Neutrogena

Un vell conegut

L'IMOCA 60 Neutrogena és un monobuc dissenyat pel gabinet Farr, avarat el juliol de 2007. Va ser l'embarcació amb la qual el mateix Guillermo Altadill i el nord-americà Jonathan McKee van prendre la sortida de la primera edició de la Barcelona World Race, com a Estrella Damm, encara que van haver d'abandonar a Sud-àfrica per problemes als timons. Després va prendre part a la Vendée Globe 2008/09 com BT, amb el francès Sébastien Josse a la canya. Més tard es va convertir en el Veolia Environnement de Roland Jourdain (França), vencedor de la Ruta del Ron 2010. A l'any següent va navegar sota els colors d'Hugo Boss, i Guillermo Altadill va tornar a bord, formant equip amb Alex Thomson (Regne Unit) en la Transat Jacques Vabre 2011, que van acabar en segona plaça. El britànic també va aconseguir amb aquest IMOCA 60 el rècord transatlàntic oest-est i el tercer lloc en la passada Vendée Globe (2012/13).

Detalls tècnics

  • Dissenyador: Bruce Farr Yacht Design
  • Constructor: Offshore Challenges Sailing Team (Reino Unido)
  • Avarada: juliol 2007
  • Nom anteriors: Estrella Damm, BT, Veolia Environnement, Hugo Boss
  • Eslora: 18,28 m.
  • Mànega: 5,85 m.
  • Calat: 4,50 m.
  • Desplaçament: 8.000 kg
  • Orses: 2
  • Material de la vela de la quilla: Acer
  • Material del bulb: Plom
  • Alçària del pal: 27,50 m.
  • Tipus daparell: PBO
  • Superfície vèlica en cenyida: 300 m2
  • Superfície vèlica amb portants: 561 m2
  • Nombre de veles a bord: 10
  • Timons: Canya
  • Pales de timó: Carboni
  • Pilots automàtics a bord: B&G
  • Font d'energia a bord: Alternadors del motor i hidrogeneradors