Hugo Boss

L'Hugo Boss és un veterà de la Barcelona World Race. És l'únic equip que ha participat en totes tres cites de la competició, encara que la seva màxima figura, Alex Thomson, no va poder prendre la sortida de la passada edició per una apendicitis en l'últim moment; el britànic va planejar incorporar-se a la regata després de recuperar-se de la intervenció, però va acabar renunciant a la volta al món quan els metges van diagnosticar un problema cardíac al seu fill nounat.

En aquesta ocasió Alex ha escollit com a company d'aventures l'alacantí Pepe Ribes, un dels navegants oceànics espanyols més experimentats. Ha participat en quatre Volvo Ocean Race i en la Barcelona World Race 2010/11 es va classificar en el quart lloc al costat d'Àlex Pella a bord de l'Estrella Damm. Amb el mateix Alex Pella i Stan Schreyer, Pepe ostenta l'actual New York - Barcelona Transoceanic Sailing Record.

Alex afrontava aquesta Barcelona World Race després del seu brillant tercer lloc en l'última Vendée Globe. El navegant britànic, que amb 25 anys va ser el regatista més jove a guanyar una volta al món (la Clipper Race), va pujar al segon calaix del podi en la Barcelona World Race 2007/08, navegant amb Andrew Cape. Ha aconseguit a més diversos rècords del món de navegació.

El nou duo era un dels favorits a lluitar pel triomf en la volta al món a dos i sense escales, condició que va mantenir liderant la flota des dels primers dies de la competició. Va trencar el rècord de Barcelona a Gibraltar i el del pas de l'equador, i el 14 de gener de 2015, quan navegava al sud-est de Salvador de Badia, es dirigia cap al Gran Sud amb unes 60 milles d'avantatge sobre els seus perseguidors. Però aquella nit el pal de l’Hugo Boss es va venir abaix, pel trencament del tambor de l'enrotllador del floc, i es va trencar. Thomson i Ribes es van haver de retirar. Dels vuit vaixells participants a la Barcelona World Race 2014/15, ha estat l’únic que no ha pogut acabar la regata.

A BORD

Alex Thomson

  • Lloc i data de naixement: Bangor, North Wales (Regne Unit), 18 d'abril de 1974
  • Residència: Gosport, Hampshire (Regne Unit)
  • Estat familiar: casat, dos fills
  • Edat en la sortida: 40
  • Participació en passades Barcelona Wold Race: sí, en l'edició 2007/08
  • Pàgina web: www.alexthomsonracing.com

Palmarès

Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (retirat), amb Pepe Ribes, amb l'Hugo Boss (IMOCA 60) a dos
  • Vendée Globe 2012/13 (3r) amb l'Hugo Boss en solitari
  • Vendée Globe 2008/09 (retirat) amb l'Hugo Boss en solitari
  • Barcelona World Race 2007/08 (2n), amb Andrew Cape, amb l'Hugo Boss a dos
  • Velux 5 Oceans Race 2006/07 (retirat) en solitari
  • Vendée Globe 2004/05 (retirat) en solitari
  • Clipper Race 1998/99 (1r)
Transats
  • Rècord de la travessia atlàntica d'oest a est 2012, en 8d 22h 8m
  • Transat B to B 2011 (4t) en solitari
  • Transat Jacques Vabre 2011 (2n) amb Guillermo Altadill a dos
Altres regates d'altura
  • Rolex Fastnet Race 2013 (3r) amb l'Hugo Boss
  • Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2011 (5è en temps real) a cinc

A BORD

Pepe Ribes

  • Lloc i data de naixement: Benissa, Alacant, 19 de juny de 1971
  • Residència: Barcelona
  • Estat familiar: casat i un fill
  • Edat en la sortida: 43
  • Participació en passades Barcelona World Race: sí, en l'edició 2010/11
  • Pàgina web: www.alexthomsonracing.com

Palmarès

Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (retirat), amb Alex Thomson, amb l'Hugo Boss (IMOCA 60) a dos
  • Volvo Ocean Race 2011/12 (4t) amb el Team Telefónica en tripulació
  • Barcelona World Race 2010/11 (4t), amb Àlex Pella, amb l'Estrella Damm a dos
  • Volvo Ocean Race 2008/09 (3r) amb el Telefónica Azul en tripulació
  • Volvo Ocean Race 2005/06 (6è) amb el Movistar en tripulació
  • Volvo Ocean Race 2001/02 (3r) amb el Nautor Challenge/ Amer Sports One
Transats
  • IMOCA Ocean Masters New York to Barcelona Race 2014 (1r), amb Ryan Breymaier, amb l'Hugo Boss a dos
  • Ruta del Descubrimiento-Desafío Mapfre 2013: rècord sobre la Ruta del Descobriment de Cristòfor Colom en 11d 7h 38m 40s, de Palos de la Frontera a San Salvador (Bahamas), amb el VO70 Mapfre en tripulació
  • Transat Jacques Vabre 2009 (5è), amb Àlex Pella, amb el W Hotels a dos
  • NY-BCN Transoceanic Sailing Record: rècord entre Nova York i Barcelona establert en 12 dies, 6 hores, 3 minuts i 48 segons, amb Àlex Pella i Stan Schreyer, amb l'Estrella Damm
Altres regates d'altura
  • Istanbul Europa Race 2009 (5è), amb Jean Pierre-Dick, amb el Paprec-Virbac 2 a cinc
Altres regates
  • Volta a Espanya a Vela 2010 (3r) amb l'Estrella Damm a cinc
  • Tres participacions en l'America’s Cup: 1999, 2004 i 2007
  • Circuit Breitling MedCup 2005 i 2006, amb el Bribón (TP52)
  • Campionat d'Espanya IMS
  • Campionat Europeu d'IMS Punta Ala
  • Cinc participacions en la Sardinia Cup: 2000, 2002, 2004, 2005 i 2006

Doble desarboradura

L'Hugo Boss amb què Alex Thomson i Pepe Ribes han participat a la Barcelona World Race 2014/15 és l'antic Virbac Paprec 3, vencedor de la passada edició de la regata, i destacable també per les seves innovacions tècniques. Sota els comandaments de Jean-Pierre Dick, el vaixell es va classificar al quart lloc de la Vendée Globe 2012/13, malgrat navegar sense quilla durant les últimes 2.650 milles. L'equip Alex Thomson Racing va comprar el vaixell i va dur a terme un complet refit, que va incloure la instal·lació d'una nova quilla. L'IMOCA 60 va tornar a tocar l'aigua a l'abril de 2014 i de camí a Amèrica per prendre part en la seva primera regata, la IMOCA Ocean Masters New York to Barcelona Race, va perdre el pal. Després de la reparació, el nou Hugo Boss es va estrenar amb una victòria en aquesta prova, tripulat per Pepe Ribes i Ryan Breymaier (qui va substituir Alex perquè la regata coincidia amb el naixement del seu segon fill).

Detalls tècnics

  • Disenyador: VPLP / Verdier
  • Constructor: Cookson Boats (Nova Zelanda)
  • Avarada: maig 2010
  • Noms anteriors: Virbac Paprec 3
  • Eslora: 18,28 m.
  • Mànega: 5,70 m.
  • Calat: 4,50 m.
  • Desplaçament: 7.500 kg.
  • Orses: 2 corbades
  • Material de la vela de la quilla: acer
  • Material del bulb: plomo
  • Alçària del pal: 29 m.
  • Tipus d'aparell: pal fix amb 2 pisos de creuetes i un únic backstay
  • Superfície vèlica en cenyida: 300 m2
  • Superfície vèlica amb portants: 590 m2
  • Nombre de veles a bord: 10
  • Timons: canya
  • Pales de timó: elevables
  • Nombre de pilots automàtics a bord: 2
  • Font d'energia a bord: hidrogenerador