Cheminées Poujoulat

En la tercera edició de la Barcelona World Race, el duo format per Bernard Stamm i Jean Le Cam ha establert a bord del Cheminées Poujoulat un nou temps de referència per a la volta al món a dos: 84 dies, 05 hores, 50 minuts i 25 segons per recórrer les 23.321 milles del recorregut teòric.

El Cheminées Poujoulat dels co-skippers Bernard Stamm (Suïssa) i Jean Le Cam (França) s'ha proclamat vencedor de la tercera edició de la Barcelona World Race, volta al món a vela en tripulacions de dues persones, en creuar la línia d'arribada enfront de l'hotel W Barcelona el 25 de març de 2015 a les 18:50h i 25 segons, hora local.

L'IMOCA 60 franco-suís ha aconseguit completar les 23.321 milles nàutiques (43.192 quilòmetres) del recorregut teòric sense fer cap parada (penalitzades en aquesta competició). El temps invertit per Stamm i Le Cam des de la sortida de Barcelona el 31 de desembre de 2014 a les 13:00, hora local, ha estat de 84 dies, 05 hores, 50 minuts i 25 segons. La distància real que han recorregut ha estat de 27.950 milles, a una mitjana de 13,82 nusos (25,59 km/h).

Han establert així un nou temps de referència per a la regata, que en aquesta edició ha estrenat recorregut: de Barcelona a Barcelona, passant pels tres grans caps (Bona Esperança, Leeuwin i Hornos) i deixant l'Antàrtida a estribord. En aquesta edició no era necessari passar per l'estret de Cook, entre les dues illes de Nova Zelanda, amb la qual cosa s'ha reduït la circumnavegació unes 1.280 milles. Amb l'anterior recorregut, el millor temps l'ostenten els guanyadors de l'edició 2007/08,Jean Pierre Dick (França) i Damian Foxall (Irlanda) qui, a bord del Paprec Virbac 2, el van completar en 92 dies, 09 hores, 49 minuts i 49 segons.

Dues estrelles amb un palmarès envejable

Durant la nit del 23 al 24 de desembre de 2013, Bernard Stamm va haver de ser rescatat en partir-se en dos el seu vaixell quan tornava a Brest després de disputar la Transat Jacques Vabre. Poc més d'un any després, ha aconseguit la seva tercera victòria en una regata de volta al món, la primera sense escales. El suís, de 51 anys, ja havia guanyat en solitari la Around Alone en 2002/03; i en 2006/07, ja sota l'actual nom de Velux 5 Oceans. Per la seva banda, en el seu cinquè intent, el francès Jean Le Cam, de 55 anys, conegut al seu país com "Le Roi" (el Rei), afegeix la seva primera victòria en regata de volta al món al seu extens currículum oceànic. Le Cam havia participat en la Barcelona World Race 2010/2011, que no va poder completar al costat de Bruno Garcia, ja que el seu IMOCA 60 Président va desarborar a l'altura de Cap Verd dies després de la sortida. El seu millor resultat en una circumnavegació fins ara va ser el segon lloc en la Vendée Globe 2004/05, volta al món en solitari i sense escales. El seu palmarès inclou una victòria en la Transat Jacques Vabre 2013 al costat de Vincent Riou a bord del IMOCA 60 PRB, i tres victòries en la Solitaire du Figaro. Amb aquest triomf, Jean Le Cam es proclama campió del món IMOCA Ocean Masters 2013-2014, just per davant del seu company Bernard Stamm.

Tres quartes parts del planeta com a líder

El Cheminées Poujoulat va assumir el lideratge de la prova el 17 de gener, després d'avançar al Neutrogena de Guillermo Altadill (Espanya) i José Muñoz (Xile) en un intens frec a frec, aproximadament a l'altura de Rio de Janeiro. Abans del Neutrogena, l'Hugo Boss d'Alex Thomson (Regne Unit) i Pepe Ribes (Espanya) liderava la regata fins que va perdre el pal el 14 de gener. La disputa amb el Neutrogena va continuar fins que aquest es va veure forçat a fer una parada tècnica a Nova Zelanda per arreglar una avaria en el generador.

A BORD

Bernard Stamm

  • Lloc i data de naixement: Ginebra (Suiza), 29 de novembre de 1963
  • Residència: Guilers (França)
  • Estat familiar: en parella i dos fills
  • Edat en la sortida: 51
  • Participació en passades Barcelona World Race: no
  • Pàgina web: www.bernard-stamm.com
  • Twitter: @Poujoulat_Stamm

Palmarès

  • Subcampió del món IMOCA Ocean Masters 2013/14
  • Campió del món IMOCA 2003 i 2007
Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (1r) amb el Cheminées Poujoulat (IMOCA60) a dos, amb Jean Le Cam.
  • Vendée Globe 2012/13 (DSQ) amb el Cheminées Poujoulat (IMOCA 60) en solitari
  • Vendée Globe 2008/09 (retirat) amb el Cheminées Poujoulat (IMOCA 60) en solitari
  • Velux 5 Oceans  2006/07 (1r) en solitari 
  • Around Alone 2002/03 (1r) en solitari
  • Vendée Globe 2000/01 (retirat) en solitari
Transats
  • Transat Jacques Vabre 2013 (4t)
  • Transat Jacques Vabre 2011 (retirat)
  • Transat AG2R 2010 (10è), amb Gildas Mahé (Figaro) a dos
  • Ruta del Rom 2010 (9è) (40 peus)
  • Transat Jacques Vabre 2007 (3r)
  • Transat Jacques Vabre 2005 (retirat)
  • The Transat 2004 (retirat)
  • Transat Jacques Vabre 2003 (retirat)
  • Rècord de la travessia del Atlàntic en monocasc i tripulació d'oest a est 2001 (8d 20h 55m 35s)
  • Mini Transat 1995 (3r) en solitari
Altres regates d'altura
  • Rolex Fastnet Race 2013 (4t)
  • Europa Warm’Up 2012 (5è)
  • Rolex Fastnet Race 2011 (3r)
  • 1000 Milles Britanny Ferries 2009 (1r)
  • Solidaire du Chocolat 2009 (3r)
  • Campió del Món IMOCA 2007
  • Rolex Fastnet Race 2007 (2n)
  • Rolex Fastnet Race 2005 (1r en tripulació)
  • Trofeu Jules Verne 2005 amb Bruno Peyron amb l'Orange II (50 dies)
  • Campió del Món IMOCA 2003
  • Mini Fastnet 1996 (1r i rècord de la prova) a dos

A BORD

Jean Le Cam

  • Lloc i data de naixement: Quimper, Finistère (França), 27 abril de 1959
  • Residència: La Forêt Fouesnant, Finistère (Francia)
  • Estat familiar: casat i dos fills
  • Edat en la sortida: 55
  • Participació en passades Barcelona World Race: en l'edició de 2010/11
  • Pàgina web: www.jeanlecam.fr
  • Twitter: @lecamjean

Palmarès

  • Campió del món IMOCA Ocean Masters 2013/14
Regates al voltant del món
  • Barcelona World Race 2014/15 (1r) amb el Cheminées Poujoulat (IMOCA 60) a dos, amb Bernard Stamm
  • Vendée Globe 2012/13 (5è) amb el SynerCiel (IMOCA 60) en solitari
  • Barcelona World Race 2010/11 (retirat per trencament del pal), amb Bruno Garcia, amb el Président (IMOCA 60) a dos
  • Vendée Globe 2008/09 (retirat per pèrdua de la quilla) amb el VM Matériaux (IMOCA 60) en solitari
  • Vendée Globe 2004/05 (2n) amb el Bonduelle (IMOCA 60) en solitari
Transats
  • Transat Jacques Vabre 2013 (1r), amb Vincent Riou, amb el PRB (IMOCA 60) a dos
  • Transat AG2R 2010 (6è)
  • Transat AG2R 2008 (4t)
  • Transat Jacques Vabre 2007 (4t)
  • Ruta del Ron 2006 (2n) amb el VM Matériaux (IMOCA 60) en solitari
  • Transat Jacques Vabre 2005 (3r), amb Kito de Pavant, amb el Bonduelle (IMOCA 60) a dos
  • Transat Jacques Vabre 2001 (4t), amb Jacques Caraës, amb el Bonduelle (ORMA 60) a dos
  • Transat Jacques Vabre 1999 (4t)
  • Transat AG2R 1996 (2n), amb Florence Arthaud (Figaro) a dos
  • Transat AG2R 1994 (1r), con Roland Jourdain (Figaro) a dos
  • Ruta del Descobriment 1984 (1r), amb Philippe Poupon
  • Rècord de l'Atlàntic 1982, amb el Jet Services II (Maxicatamarà) de Patrick Morvan, amb tripulació
Altres regates d'altura
  • Calais Round Britain Race 2007 (3r)
  • Solitaire du Figaro 1999 (1r) (Figaro) en solitari
  • Solitaire du Figaro 1996 (1r) (Figaro) en solitari
  • Solitaire du Figaro 1994 (1r) (Figaro) en solitari
  • Course de l’Europe 1991 (1r), amb Laurent Bourgnon (Multibuc) amb tripulació
  • 1000 Milles de Calais 2004 (1r) (IMOCA 60)
  • Calais Round Britain Race 2007 (3r) (IMOCA 60) amb tripulació
  • Campió del Món FICO 2006
  • Campió del Món de Formule 40 1989 i 1988

Cheminées Poujoulat

Un vaixell contrastat

L'IMOCA 60 Cheminées Poujoulat és un monobuc dissenyat pel gabinet Farr, avarat el 2007. Amb ell, Michel Desjoyeaux va guanyar la Vendée Globe 2008/09, amb un temps de 84 dies, 03 hores i 09 minuts i 08 segons. Le Cam i Stamm han aconseguit un temps molt similar incloent dos passos per Gibraltar i dos trajectes per la Mediterrània. A la Barcelona World Race 2010/11, aquest IMOCA 60 va acabar segon amb Íker Martínez Xabi Fernández com a patrons. Més tard va prendre la sortida de la Vendée Globe 2012/13, amb Jérémie Beyou. L'embarcació ha estat reformada diverses vegades per ajustar-se a l'evolució del reglament. Amb dues victòries i un segon lloc en regates de volta al món, aquest vaixell entra en la llegenda de la classe IMOCA 60.

Detalls tècnics

  • Dissenyador: Farr Yacht Design
  • Constructor: CDK Technologies
  • Avarada: 2007
  • Noms anteriors: Foncia, Mapfre, Mare
  • Eslora: 18,28 m.
  • Mànega: 5,90 m.
  • Calat: 4,50 m.
  • Desplaçament: 8.000 kg
  • Orses: 2 rectes
  • Material de la vela de la quilla: acer inoxidable
  • Material del bulb: plom
  • Alçària del pal: 28 m.
  • Tipus d'aparell: pal rotatori amb outriggers
  • Superfície vèlica en cenyida: 300 m2
  • Superfície vèlica amb portants: 620 m2
  • Nombre de veles a bord: 10
  • Timons: canya
  • Pales de timó: penjants abatibles
  • Pilots automàtics a bord: 2
  • Font d'energia a bord: generador