Balena geperuda

 

Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Cetacea
Família: Balaenopteridae
Nom científic: Megaptera novaeangliae
Nom comú: iubarta

La balena geperuda es caracteritza per tenir unes protuberàncies al rostre, les aletes i les mandíbules. És de color gris fosc i la part ventral és clara, presenta molts ectoparàsits, sobre tot cirrípedes. Arriba als 11-16 metres de llargada i 30-40 tones de pes.

La seva distribució és cosmopolita, preferentment es troba lluny de la costa però s’hi acosta en el moment de la reproducció i per alimentar-se. A l’estiu s’alimenta a les riques aigües de Noruega i, durant l’hivern, migra a les aigües tropicals del nord d’Àfrica on es reprodueix.

La reproducció té lloc en aigües calentes i la gestació sol durar un any. Cal destacar que no hi ha barreja entre les poblacions de l’hemisferi nord i l’hemisferi sud. En el moment de la reproducció duen a terme un festeig bastant espectacular amb salts i acrobàcies, acompanyats de moviments de les aletes pectorals i caudals. També fa sons força espectaculars, d’aquí que se’ls anomeni cantants del mar, sobretot quan els mascles competeixen per una femella.

La balena geperuda és un cetaci filtrador que s’alimenta de peixos i eufausiacis. Sovint, per poder capturar l’aliment, es col•loca sota el banc de peixos i exhala part de l’aire contingut en els pulmons, amb la qual cosa aconsegueix una cortina de bombolles que concentra les preses i d’aquesta manera resulten més fàcil de capturar.

La seva principal amenaça ha estat la captura per tal d’obtenir-ne la seva carn i oli.

balena_geperuda_mercedes_Muñoz